?> Türk Oturma İzinleri

Neden Türk Oturma İznine İhtiyacınız Var?

Standart bir Türk Turist İzni, Türkiye'de herhangi bir 180 gün içinde en fazla 90 gün kalmanıza izin verir. Bu, daha uzun süre kalmak isteyen gurbetçilerin veya kişilerin, pasaportlarına yeni damga vurdurmak için ülke dışına günübirlik vize gezisi yapmaktansa bir Türk oturma izni başvurusu yapmaları gerektiği anlamına gelir. Bir zamanlar başvuru yapmak zahmetli bir işti. Ancak Türkiye, 21. yüzyıla katılarak çevrimiçi bir sistem getirdi ve vize başvurusu yapmak artık her zamankinden daha kolay.

Türk Oturma İzni Hakkında Her Şey

Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşe başlamak için Göç İdaresi Genel Müdürlüğü web sitesini ziyaret edin. Bilgilerinizi girerek en yakın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ofisinden randevu alın. Çevrimiçi formu doldurduktan sonra sistem, size en yakın Göç İdaresi ofisinin nerede olduğunu, uygun tarih ve saatleri ve getirmeniz gereken belgeleri bildirir. Yabancı başvuru sahipleri, randevu tarihine kadar Türkiye'de ikamet edebilir. Ancak, Türkiye'ye istediğiniz gibi giriş çıkış yapamazsınız; ancak başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde Türkiye'ye giriş çıkış yapabilirsiniz.

Türk Oturma İzni Ne Kadar Maliyetlidir?

Oturma izni ücretleri, başvurulan sürenin uzunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Çevrimiçi olarak izin başvurusunda bulunduğunuzda ve Göç İdaresi randevu tarihinizi seçtiğinizde, sistem izin ücretlerini otomatik olarak hesaplar ve bu ücretler kredi kartı ile veya en yakın vergi dairesinde ödenebilir.

Türk Oturma İzni İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Çevrimiçi sistem, belgelerin listesini özel durumunuza göre düzenleyecektir, ancak muhtemelen çoğu, belki de tümünü aşağıdaki belgelerden temin etmeniz gerekecektir:

  1. Beyaz bir arka planda dört (altı adet almanızda fayda var) net biyometrik pasaport boyutunda fotoğraf.
  2. İkamet ettiğiniz yerin tapusu veya kira sözleşmesinin iki kopyası. (Ayrıca orijinalini de yanınıza almanız önerilir).
  3. İki pasaport kopyası ve orijinali (vize giriş damgası ve ana detaylar sayfasının renkli kopyaları gereklidir; pasaportunuzun başvurduğunuz süre boyunca geçerli olduğundan emin olun).
  4. Türk vergi numaranız. Henüz bir tane almadıysanız, yerel vergi dairenize gidip alabilirsiniz.
  5. Sağlık sigortası kapsamında olduğunuzu kanıtlayan belge.
  6. Türkiye'de kaldığınız süre boyunca geçiminizi sağlayacak yeterli maddi kaynağa sahip olduğunuzu gösteren banka hesap dökümü. Türk banka hesabınız varsa, banka size bir hesap özeti yazısı verebilir.
  7. Aile oturma izni başvurusunda bulunuyorsanız çocuklarınız ve eşinizle ilgili belgeler, doğum belgeleri, pasaportlar ve fotoğraflar gibi.

Başvuru yapıldıktan ve onaylandıktan sonra, yeni Türk oturma izniniz postayla teslim edilecektir. İlk başvurunuzda izin bir yıl geçerli olacaktır. Daha sonra iki yıllık izinler için başvurma hakkınız olacaktır. Son olarak, sekiz yıl boyunca ikamet ettiyseniz, süresiz olarak verilen uzun dönem oturma izni başvurusu yapma hakkınız da olur.

Oturma İzni ile Türkiye'de Çalışabilir misiniz?

Türk oturma iznine sahip olmak, çalışmaya hak kazandırmaz. Hükümet, kaçak işçiler konusunda çok katıdır ve yakalanmaları durumunda sınır dışı edilme, para cezası ve oturma izninin iptal edilmesi gibi yaptırımlar uygulanır. Ayrıca işverenler için, kaç yabancı çalıştırabilecekleri ve hangi sektörde çalışabilecekleri konusunda katı kurallar vardır. Bu nedenle, Türkiye'ye gelmeden önce bir iş bulmanızı ve gelecekteki işvereninizle çalışma izni başvuru sürecini yürütmenizi öneririz.

Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

En az 400.000 dolarlık bir mülk almayı ve en az üç yıl boyunca elinizde tutmayı planlıyorsanız, Türk vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olacağınızı biliyor muydunuz? Bu, çalışma hakkı ve Türk emeklilik sistemine katılma fırsatı da dahil olmak üzere birçok avantaj sağlar. Ayrıca, tek seferlik bir başvuru olduğundan, tekrar tekrar başvurmak zorunda kalmazsınız.

Türkiye'de Yaşam Hakkında Her Şey

Zor kısmı atlattıktan sonra Türkiye'deki yeni hayatınıza odaklanabilirsiniz. Bazı gurbetçiler hemen adapte olurken, bazıları alışmak için zamana ihtiyaç duyar. Ayrıca, dil öğrenmek, araba kullanmak, arkadaşlar ve ailenizle iletişimde kalmak veya evcil hayvanları ülkeye getirmek gibi dikkate almanız gereken diğer konular da vardır. Türkiye'de gurbetçi hayatı rehberimizde bunların hepsini ele alıyoruz.